Liquid vermicompost as a biostimulant in chili pepper nurseries: Morphophysiological evaluation and impact analysis

Authors

  • Miguel Arellano Molina Universidad Nacional Experimental Sur Del Lago “Jesús María Semprum”, Departamento de Ingeniería de la Producción Agropecuaria. Santa Bárbara de Zulia, Venezuela Author
  • Ana Guillén Durán Universidad Nacional Experimental Sur Del Lago “Jesús María Semprum”, Departamento de Ingeniería de la Producción Agropecuaria. Santa Bárbara de Zulia, Venezuela Author
  • Hebandreyna González García Centro de Investigaciones Ambientales “José Antonio Cándamo” – CIAM, Corporación Universitaria del Meta (UNIMETA). Villavicencio, Meta, Colombia Author

DOI:

https://doi.org/10.56294/ere2024112

Keywords:

vermicompost, chili, organic agriculture, organic fertilizers, nursery

Abstract

Introduction: The present study addressed the need to find sustainable alternatives in agricultural production, highlighting the role of organic agriculture as an ecological agroecosystem management system. The importance of using natural inputs such as organic fertilizers to maintain soil fertility, protect biodiversity and reduce pollution was recognized. Among these inputs, vermicomposting was positioned as an effective technique for transforming organic residues into useful products for agriculture, with special interest in its application to horticultural crops such as chili peppers (Capsicum annuum L.) in the nursery stage.
Development: During the development of the study, it was explained that vermicompost, being the result of the activity of earthworms and microorganisms, offered a stable product, rich in nutrients, and capable of improving the physical, chemical and biological conditions of the soil. It was described that this compost stimulated seedling emergence, as well as root growth, stem height and number of leaves, thanks to the release of hormonal compounds and beneficial microorganisms. The advantages of liquid vermicompost over synthetic fertilizers were also mentioned, as it is an accessible and environmentally friendly solution.
Conclusions: The use of vermicompost leachate proved to be an effective agroecological alternative in chili bell pepper nursery production. It was concluded that it promoted early plant development, improved the substrate and reduced the time to transplanting, directly benefiting small and medium producers interested in sustainable agricultural systems.

 

References

1. Agencia Chilena para la Inocuidad y Calidad Alimentaria (ACHIPIA). Uso y manejo de abonos orgánicos [Internet]. Fondo de Cooperación Chile-México; 2017 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/290745/Gu_a_Abonos_Org_nicos_.pdf

2. Arias F. El proyecto de investigación: introducción a la metodología científica. Caracas: Editorial Episteme; 2012.

3. Asian Vegetable Research and Development Center (AVRDC). Vegetable production training manual. Tainan, Taiwán: AVRDC Publication; 1990.

4. Ansorena J, Batalla E, Merino D. Evaluación de la calidad y usos del compost como componente de sustratos, enmiendas y abonos orgánicos [Internet]. Insurumen Eta Nekazal Laborategia; 2014 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://issuu.com/horticulturaposcosecha/docs/140711evaluar_compost_ansorena

5. Brukhin V, Morozova N. Plant growth and development - basic knowledge and current views. Math Model Nat Phenom. 2011;6(2):1-53.

6. Cajamarca D. Procedimientos para la elaboración de abonos orgánicos [tesis de grado]. Cuenca: Universidad de Cuenca, Facultad de Ciencias Agropecuarias; 2012 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: http://dspace.ucuenca.edu.ec/bitstream/123456789/3277/1/TESIS.pdf

7. Di Benedetto A, Tognetti J. Técnicas de análisis de crecimiento de plantas: su aplicación a cultivos intensivos. Rev Investig Agropecu. 2016;ISSN 1669-2314.

8. Domínguez J, Lazcano C, Brandon M. Influencia del vermicompost en el crecimiento de las plantas. Acta Zool Mex. 2012;26(2):359-71.

9. Fontúrbel F, Achá D, Mondaca D. Manual de introducción a la botánica. La Paz, Bolivia: Editorial Publicaciones Integrales; 2007.

10. Fundación de Desarrollo Agropecuario. Cultivo de ají. Boletín N°20. Santo Domingo, República Dominicana: Fundación de Desarrollo Agropecuario INC; 1989.

11. Garro J. El suelo y los abonos orgánicos. San José, Costa Rica: Instituto Nacional de Innovación y Transferencia de Tecnología Agropecuaria (INTA); 2016.

12. González-Solano K, Rodríguez-Mendoza M, Sánchez-Escudero J, Trejo-Téllez L, García-Cué J. Uso de té de vermicompost en la producción de hortalizas de hoja. Agro Productividad. 2018;7(6).

13. González K, Rodríguez M, Trejo L, Sánchez J, García J. Propiedades químicas de tés de vermicompost. Rev Mex Cienc Agríc. 2013;(Pub Esp 5):901-11.

14. Instituto Nicaragüense de Tecnología Agropecuaria (INTA). Elaboración de abonos orgánicos [Internet]. 2018 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://inta.gob.ni/project/elaboracion-de-abonos-organicos/

15. Jiménez V. Efecto de aplicación de diferentes fuentes de fertilizantes en 3 genotipos de chile (Capsicum annuum L.) a nivel plántula [tesis de grado]. México: Universidad Autónoma Agraria, División de Agronomía; 2010 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/handle/123456789/44832

16. Larco E. Desarrollo y evaluación de lixiviados de compost y lombricompost para el manejo de sigatoka negra (Mycosphaerella fijiensis Morelet), en plátano [tesis de maestría]. Turrialba, Costa Rica: CATIE; 2004 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: http://repositorio.bibliotecaorton.catie.ac.cr/handle/11554/4776?show=full

17. López-Baltazar J, Méndez-Matías A, Pliego-Marín L, Aragón-Robles E, Robles-Martínez M. Evaluación agronómica de sustratos en plántulas de chile ‘onza’ (Capsicum annuum) en invernadero. Rev Mex Cienc Agríc. 2013;6:1139-50.

18. Martínez C. Potencial de la lombricultura: elementos básicos para su desarrollo. Texcoco, México: Lombricultura Técnica Mexicana; 1996.

19. Martínez D, Torres J. Manual teórico: fisiología vegetal [Internet]. Puebla: Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Escuela de Biología; 2013 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://www.academia.edu/5198464/BENEMERITA_UNIVERSIDAD_AUTONOMA_DE_PUEBLA_ESCUELA_DE_BIOLOGIA_MANUAL_TE%C3%93RICO_FISIOLOG%C3%8DA_VEGETAL

20. Melgar R, Benítez E, Nogales R. Bioconversion of wastes from olive oil industries by vermicomposting process using the epigeic earthworm Eisenia andrei. J Environ Sci Health B. 2009;44(5):488-95.

21. Melo O, López L, Melo S. Diseño de experimentos: métodos y aplicaciones. Colombia: Universidad Nacional de Colombia, Centro Editorial de la Facultad de Ciencias; 2020.

22. Mendoza D. Vermicompost y compost de residuos hortícolas como componentes de sustratos para la producción de planta ornamental y aromática [tesis doctoral]. Valencia, España: Universidad Politécnica de Valencia; 2010 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://riunet.upv.es/handle/10251/8685?show=full

23. Moreno A, Rodríguez N, Reyes J, Márquez C, Reyes J. Comportamiento del chile Húngaro (Capsicum annuum) en mezclas de vermicompost-arena bajo condiciones protegidas. Rev Fac Cienc Agrar. 2014;46(2):97-111.

24. Mosquera B. Abonos orgánicos: protegen el suelo y garantizan alimentación sana. Manual para elaborar y aplicar abonos y plaguicidas orgánicos [Internet]. FONAG-USAID; 2010 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://issuu.com/frederys1712doc/docs/abonos_org__nicos_-_protegen_el_sue

25. Martínez D, Torres J. Manual teórico: fisiología vegetal [Internet]. Puebla: Benemérita Universidad Autónoma de Puebla, Escuela de Biología; 2013 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://www.academia.edu/5198464/

26. Monge A. Evaluación del crecimiento y desarrollo de plántulas de tomate y chile dulce mediante seis sustratos y tres métodos de fertilización [trabajo de grado]. Costa Rica: Instituto Tecnológico de Costa Rica; 2007 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://core.ac.uk/download/pdf/60991235.pdf

27. Mundarain S, Coa M, Cañizares A. Fenología del crecimiento y desarrollo de plántulas de ají dulce. Rev UDO Agrícola. 2005;5(1):62-7.

28. Murray R, Bojórquez J, Hernández A, Orozco M, García J, Gómez R, et al. Efecto de la materia orgánica sobre las propiedades físicas del suelo en un sistema agroforestal en Nayarit, México. Rev Bio-Ciencias. 2011;1(3):27-35.

29. Nogales R. Vermicompostaje en el reciclado de residuos agroindustriales [Internet]. XII Congreso Ecuatoriano de la Ciencia del Suelo; 2010 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: http://www.secsuelo.org/wp-content/uploads/2015/06/4.-Rogelio-Nogales.-Vermicompostaje.pdf

30. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). Agricultura orgánica [Internet]. 2015 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: http://www.fao.org/organicag/oa-faq/oa-faq1/es/

31. Organización Mundial de la Salud (OMS). Consecuencias sanitarias del empleo de plaguicidas en la agricultura [Internet]. Ginebra: OMS; 1992 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://apps.who.int/iris/handle/10665/39175

32. Palella S, Martins F. Metodología de la investigación cuantitativa. Caracas: Fondo Editorial de la Universidad Pedagógica Experimental Libertador (FEDUPEL); 2017.

33. Pérez-Espinosa A, Camiletti J, Pérez-Murcia M, Agulló E, Andreu J, Bustamante M, et al. Biotransformación de residuos orgánicos de distinta naturaleza combinando compostaje y vermicompostaje. En: López R, Cabrera F, editores. V Jornadas de la Red Española de Compostaje. Red Española de Compostaje; 2017. p. 88-92.

34. Rodríguez P. Impacto del lixiviado de humus de lombriz sobre el crecimiento y productividad del cultivo de habichuela (Vigna unguiculata). Ciencia en su PC. 2017;(2):44-58.

35. Rosario M, Camacho C. Apuntes de metodología de la investigación. Santa Bárbara de Zulia, Venezuela: Dirección de Publicaciones UNESUR; 2015.

36. Santiago A, Nahuat J. Efecto de la dosificación del lixiviado de lombriz (Eisenia foetida) en el cultivo de chile habanero (Capsicum chinense) [trabajo de grado]. México: Instituto Tecnológico de la Zona Maya; 2016 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: http://www.itzonamaya.edu.mx/web_biblio/archivos/res_prof/agro/agro-2016-11.pdf

37. Segura J. Introducción al desarrollo: concepto de hormona vegetal. En: Azcón J, Talón M, editores. Fundamento de fisiología vegetal. Barcelona: McGraw-Hill Interamericana; 2007. p. 349-76.

38. Solomon E, Berg L, Martín D. Biología. México: Cengage Learning; 2014.

39. Solórzano A. Efecto de quitosano, hongos micorrízicos y ácidos húmicos sobre el crecimiento y desarrollo en variedades de pimiento (Capsicum annuum) [trabajo de grado]. Ecuador: Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Facultad de Ciencias Agrarias; 2019 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: https://repositorio.uteq.edu.ec/handle/43000/3848

40. Torres A, Cué J, Hernández G, Peñarrieta S. Efectos del BIOSTÁN en la altura y masa seca de Phaseolus vulgaris, genotipo criollo. Rev La Técnica. 2015;15:18-25.

41. Trevisan S, Ornella F, Quaggiotti S, Serenella N. Humic substances biological activity at the plant-soil interface. Plant Signal Behav. 2010;5(6):635-43.

42. Valadez L. *Producción de hortalizas*. México: Limusa, S.A.; 1998.

43. Vázquez E, Teutscherová N, Fernández E, Benito M, Masaguer A. La combinación del vermicompostaje y compostaje mejora las propiedades agronómicas del producto final respecto al solo compostaje de los residuos. En: López R, Cabrera F, editores. *V Jornadas de la Red Española de Compostaje. Reciclando los residuos para mejorar los suelos y el medioambiente*. Red Española de Compostaje; 2017. p. 277-81.

44. Yuni J, Urbano C. *Técnicas para investigar: recursos metodológicos para la preparación de proyectos de investigación*. Argentina: Editorial Brujas; 2014.

45. Zambrano J. Efecto del vermicompost sobre el crecimiento y rendimiento del cultivo de pimiento (*Capsicum annuum* L.) bajo sistema protegido [trabajo de grado]. Ecuador: Universidad Técnica de Manabí, Facultad de Ingeniería Agronómica; 2018 [citado 2024 mar 30]. Disponible en: http://repositorio.utm.edu.ec/bitstream/123456789/1277/1/EFECTO%20DEL%20VERMICOMPOST%20SOBRE%20EL%20CRECIMIENTO%20Y%20RENDIMIENTO%20DEL%20CULTIVO%20DE%20PIMIENTO%20%28Capsicum%20annuum%20L.%29%20BAJO%20SISTEMA%20PROTEGIDO.pdf

Published

2024-12-30

How to Cite

1.
Arellano Molina M, Guillén Durán A, González García H. Liquid vermicompost as a biostimulant in chili pepper nurseries: Morphophysiological evaluation and impact analysis. Environmental Research and Ecotoxicity [Internet]. 2024 Dec. 30 [cited 2025 Sep. 15];3:112. Available from: https://ere.ageditor.ar/index.php/ere/article/view/112