Diagnosis of the agronomic and phytosanitary management practices of cocoa producers in San José del Fragua: the case of the Cerafín Garcia property

Authors

  • Valentina Polania Bello Universidad de la Amazonia, Ingeniería agroecológica. Caquetá, Colombia Author

DOI:

https://doi.org/10.56294/ere202355

Keywords:

Cocoa, Moniliophthora roreri, Phytophthora, practices, diseases, production

Abstract

Cocoa crops in San José del Fragua, Caquetá, present different problems that are the cause of low productivity that is attributed to pests and diseases, evidencing deficiencies in agronomic and phytosanitary practices. A study will address these difficulties, analyzing and systematizing management practices, as well as local knowledge about phytosanitary problems. It will focus on the Bocana Luna village, where diseases can reduce cocoa production by up to 80%. The need for technical assistance and the adoption of appropriate agronomic practices to improve cocoa productivity in the region is highlighted.

References

1. Agronet. Área, Producción, Rendimiento y Participación Municipal en el Departamento por Cultivo [Internet]. 2022 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://www.agronet.gov.co/estadistica/Paginas/home.aspx?cod=4

2. Beckford C, Barker D. The role and value of local knowledge in Jamaican agriculture: adaptation and change in small-scale farming. Geogr J. 2007;173(2):118–28.

3. Cauas D. Variables, enfoque y tipo de investigación. 2015.

4. Corpoamazonia. Municipio de San José del Fragua [Internet]. s.f. [citado 2023 mar 14]. Disponible en: https://www.corpoamazonia.gov.co/region/caqueta/municipios/caq_san_jose.html

5. Díaz-Montenegro J, Varela E, Gil JM. Livelihood strategies of cacao producers in Ecuador: effects of national policies to support cacao farmers and specialty cacao landraces. J Rural Stud. 2018;63:141–56. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2018.08.004

6. Espinoza Castillo JM. Control cultural de *Moniliophthora roreri* en plantaciones de cacao (*Theobroma cacao* L.), en la zona de Catarama [Tesis de licenciatura en Internet]. Babahoyo: Universidad Técnica de Babahoyo; 2020 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/8376

7. Franzen M, Borgerhoff Mulder M. Ecological, economic and social perspectives on cocoa production worldwide. Biodivers Conserv. 2007;16(13):3835–49. https://doi.org/10.1007/s10531-007-9183-5

8. Gámez MJ, Gómez WO. Manejo agroecológico de suelo en el cultivo *Theobroma cacao* L. UBPC José Maceo, municipio Baracoa. Cub@: Medio Ambiente y Desarrollo [Internet]. 2019 [citado 2025 mar 31];19(36):Art. 36. Disponible en: https://cmad.ama.cu/index.php/cmad/article/view/266

9. Guananga Chica ER. Manejo de los factores de producción del cultivo de cacao (*Theobroma cacao* L.) en la Provincia de Los Ríos [Internet]. 2022 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13380

10. Gutiérrez García GA, Gutiérrez-Montes I, Hernández Núñez HE, Suárez Salazar JC, Casanoves F. Relevance of local knowledge in decision-making and rural innovation: a methodological proposal for leveraging participation of Colombian cocoa producers. J Rural Stud. 2020;75:119–24. https://doi.org/10.1016/j.jrurstud.2020.01.012

11. López Cuadra YM, Cunias Rodríguez MY, Carrasco Vega YL. El cacao peruano y su impacto en la economía nacional. Rev Univ Soc. 2020;12(3):344–52.

12. Maldonado R. El método hermenéutico en la investigación cualitativa [Internet]. 2016 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://doi.org/10.13140/RG.2.1.3368.5363

13. Maney C, Sassen M, Hill SLL. Modelling biodiversity responses to land use in areas of cocoa cultivation. Agric Ecosyst Environ. 2022;324:107712. https://doi.org/10.1016/j.agee.2021.107712

14. Maya DL, Rodríguez LÁ, Álvarez JE, Buitrago J. Participatory characterization of cocoa and livestock agri-food systems in Caquetá: A community perspective [Internet]. 2023 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://hdl.handle.net/10568/139588

15. Meneses Buitrago DH, Bolaños Benavides MM. Crecimiento verde y agricultura climáticamente inteligente en el cultivo de cacao. Mosquera (Colombia): Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria – AGROSAVIA; 2021. https://doi.org/10.21930/agrosavia.manual.7404951

16. Mindiola EC. Manejo agronómico de un sistema productivo de cacao *Theobroma cacao* L. en el corregimiento de Villa Germania, municipio de Valledupar, Cesar. 2021.

17. Pastrana JJ. Diseño de un modelo para la adopción de lineamientos de buenas prácticas agrícolas, como herramienta para mejorar la productividad en la organización de productores de cacao (*Theobroma cacao*) en la asociación INTEGRASINU en el municipio de Tierralta, Córdoba [Internet]. 2017 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://repository.unad.edu.co/handle/10596/13352

18. Pérez E, Guzmán R, Álvarez C, Lares M, Martínez K, Suniaga G, et al. Cacao, cultura y patrimonio: un hábitat de aroma fino en Venezuela. RIVAR (Santiago). 2021;8(22):146–62. https://doi.org/10.35588/rivar.v8i22.4781

19. Ricardo Arias R. Apoyo técnico y supervisión de labores de asistencia técnica del cultivo de cacao (*Theobroma cacao* L.) en el municipio de Valdivia-Antioquia [Internet]. 2020 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://repositorio.unicordoba.edu.co/handle/ucordoba/3566

20. Rodriguez Rodriguez CM, Murcia Ruiz JF. Diseño de una guía didáctica para la implementación de buenas prácticas agrícolas (BPA) con agroempresarios del sector de Vista Hermosa [Tesis de maestría en Internet]. Bogotá: Universidad Santo Tomás; 2020 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://repository.usta.edu.co/handle/11634/30435

21. Sánchez Justillo JM. Problemática de los agroquímicos en las plantaciones de cacao (*Theobroma cacao* L.) de Ecuador [Tesis de licenciatura en Internet]. Babahoyo: Universidad Técnica de Babahoyo; 2022 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: http://dspace.utb.edu.ec/handle/49000/13325

22. Sandoval EYA, Merchán PJA, Rodriguez AFB, Díaz EP, Cely PAS. Estado actual de la cacaocultura: una revisión de sus principales limitantes. Cienc Agric. 2020;17(2). Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/5600/560063241002/html/

23. Solís Hidalgo ZK, Peñaherrera Villafuerte SL, Vera Coello DI. Las enfermedades del cacao y las buenas prácticas agronómicas para su manejo [Internet]. Mocache (EC): INIAP, Estación Experimental Tropical Pichilingue; 2021 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: http://repositorio.iniap.gob.ec/handle/41000/5747

24. Solís PJ, Rojas TC, Diaz IA. Manejo técnico del cultivo de cacao a emprendedores agrícolas del recinto Cuatro Mangas-Buena Fe-Los Ríos-Ecuador. Dominio Cienc. 2023;9(2): Art. 2.

25. Soto A. Efecto de biofungicidas orgánicos en el control de la mazorca negra *Phytophthora palmivora* en el cultivo de cacao en la parroquia Taura. 2022.

26. Vargas EM, Molina XC, Cevallos EZ. Recorrido histórico de la importancia del cacao para la economía de Ecuador. Sinerg Educ [Internet]. 2022 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://doi.org/10.37954/se.vi.193

27. Vargas Salazar LX. Análisis de sustentabilidad en sistemas de producción agropecuaria: un enfoque de revisión bibliográfica [Tesis de licenciatura en Internet]. Latacunga (EC): Universidad Técnica de Cotopaxi (UTC); 2021 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: http://localhost/handle/27000/10699

28. Vega G, Ávila J, Vega A, Camacho N, Becerril A, Leo G. Paradigmas en la investigación: enfoque cuantitativo y cualitativo [Internet]. 2014 [citado 2025 mar 31]. Disponible en: https://core.ac.uk/reader/236413540

29. Villamizar WAC, Pedraza AFG. Diagnóstico del grado de implementación de buenas prácticas agrícolas en el cultivo de cacao (*Theobroma cacao* L.), por parte de los productores del Distrito 1 del municipio de Saravena-Arauca. Semilleros Investig. 2021;4(1): Art. 1. Disponible en: https://revistas.unipamplona.edu.co/ojs_viceinves/index.php/SEMINVE/article/view/4700

Published

2023-12-30

How to Cite

1.
Polania Bello V. Diagnosis of the agronomic and phytosanitary management practices of cocoa producers in San José del Fragua: the case of the Cerafín Garcia property. Environmental Research and Ecotoxicity [Internet]. 2023 Dec. 30 [cited 2025 May 1];2:55. Available from: https://ere.ageditor.ar/index.php/ere/article/view/55